Hypnosepraktijk ZeelandAngsten / Fobieën

Angsten / Fobieën

Beheerst angst jouw leven?

Angsten en fobieën zorgen voor vaak enorme belemmeringen in je dagelijks leven. Een angst ontstaat door een bepaalde heftige gebeurtenis in je leven en wordt vervolgens ervaren als onbewuste bescherming. (wat in principe ook zo is).

Stel je hebt een auto ongeluk gehad. Er bestaat een kans dat je angstig wordt om weer in de auto te stappen en te gaan rijden. Het onbewuste gevoel zegt je ”niet doen want dan zijn we veilig!”.

Bewust wil je natuurlijk wel autorijden want je moet nu eenmaal naar je werk of ergens anders heen. Je gaat dan meer bezig zijn het gevoel van angst weg te willen drukken maar vaak lijkt het dan juist erger te worden. En ook dat is zo. Hoe meer je iets weg wilt drukken dat je niet meer wilt, hoe harder je er mee geconfronteerd zal gaan worden. Denk maar niet aan een roze olifant is het bekendste voorbeeld.

Gecreëerde angsten

De meeste angsten heb je gecreëerd door te “bedenken” Vaak is er geen aanleiding voor geweest maar is het gecreëerd in de gedachten door vooraf te gaan bedenken wat er allemaal fout kan gaan. Zolang je niet in de positie meer komt waarin je geconfronteerd wordt met de angst, ben je “veilig”.

Vaak het ergst is wanneer de angst heel “gewoon” is geworden. Dit betekent dat je er zo aan gewend bent en de beperkingen van je leven ook “gewoon” zijn geworden. Eeuwig zonde natuurlijk!

Aangeleerde angsten

We hebben ook te maken met angsten of fobieën die niet van jouwzelf zijn maar ontstaan zijn door als kind een angst te zien bij 1 van de ouders. Als voorbeeld een spin. Stel je hebt in de kinderjaren je moeder of vader heel angstig zien reageren toen hij of zij een spin zag. Heel panisch werd de spin doodgeslagen en als iets heel vies of engs buiten gegooid.

Een kind kan dit opslaan in zijn onbewuste brein en de rest van zijn of haar leven een fobie hebben voor spinnen want papa of mama hebben je dit als voorbeeld ‘geleerd’.

Angst door gebeurtenissen

We kunnen ook angst ontwikkelen door gebeurtenissen in het leven.

Misschien ben je gevallen van een hoogte en heb je last van hoogtevrees gekregen. Na een auto-ongeluk durf je niet meer in de auto te stappen. Na een slechte relatie durf je niet meer een nieuwe relatie aan etc etc. Gebeurtenissen hebben je iets geleerd en onbewust wil je voorkomen nog eens in een soortgelijke situatie terecht te komen. Zelfbescherming door middel van angst te ontwikkelen is menselijk maar niet altijd wenselijk natuurlijk.

Angst zonder oorzaak

Dit is lastig te begrijpen vaak omdat rationeel het niet te verklaren is waarom de angst er is. Bijna altijd als je dieper graaft komen ook onverklaarbare angsten met een oorzaak.

Bewust of rationeel kunnen onverklaarbare angsten soms moeilijk te verklaren zijn maar ons onderbewuste zal nooit iets zonder reden of oorzaak doen. Iets is je dus ergens geleerd maar het kan zijn dat we het bewust “vergeten” zijn.

Vaak zie je met deze vorm van angsten dat je niet weet waar het precies vandaan komt maar het toch een trigger heeft.

Een trigger kan bijvoorbeeld een geur zijn maar ook een liedje, een persoon of een nietszeggende gedachte ergens aan maar ook kleuren, bepaalde kleding, lichtinval op een bepaald tijdstip, een plaats waar je komt. Kortom er zijn duizenden triggers mogelijk die je ergens heen doen gaan in gevoel.

Onbewust trigger je bijvoorbeeld een traumatische ervaring of angstige herinneringen door een waarneming. Die waarneming hoeft niet altijd bewust waargenomen te worden. Het bewuste kan maar een paar dingen tegelijk waarnemen dus er ontgaat veel op bewust niveau.

Ons onderbewuste kan miljoenen signalen per seconde opvangen of waarnemen, deze worden gefilterd omdat een mens nu eenmaal niet alles kan en hoeft te onthouden maar indien er tussen die miljoenen waarnemingen ergens een trigger naar een trauma zit kun je jezelf angstig gaan voelen zonder dat je dit rationeel kunt verklaren.

 

Met hypnose is het makkelijker van de angst af te komen

Angst belemmert je op vele fronten en het is mogelijk om m.b.v. hypnose de angst weg te nemen of acceptabel te maken.
Wil je van een angst af of er anders mee leren omgaan?
Wij kunnen je ermee helpen.

Informeer eens naar de mogelijkheden.

Neem contact met ons op